oblicz wartosc wyrazenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
karolina123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: woj. podkarpackie

oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: karolina123456 »

prosilabym o jakas wskazowkee co do tego pewnie jest jakies twierdzenie o istnieniu ktorego nie mam zielonego pojecia z gory dziekuje

\(\displaystyle{ \cos 40^o:\cos 50^o\cdot\tg 40^o}\)
Ostatnio zmieniony 2 maja 2011, o 10:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami [latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos 50^o=\sin(90^o-50^o)=\sin 40^o}\) oraz \(\displaystyle{ \tg 40^o=\frac{\sin 40^o}{\cos 40^o}}\).
karolina123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: woj. podkarpackie

oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: karolina123456 »

hej a jak mam to zauwazyc? jest jakies wzor na to? jest to w tablicach mat?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: lukasz1804 »

Pierwszy ze wzorów to wzór redukcyjny, a drugi jest tożsamością trygonometryczną.
ODPOWIEDZ