Mam za zadanie narysować funkcję:
\(\displaystyle{ \frac{cos ^{2}x-|cosx| }{sinx}}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in <- \frac{3}{2} \pi ,\frac{3}{2}\pi>}\).
Wiem, że to na pewno da się jakoś ładnie przekształcić i podejrzewam, że to jest dość łatwe. Ale niestety nie mam pomysłu na to zadanie.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
narysuj funkcje
narysuj funkcje
Jak to nie jest funkcja? Jej, oczywiście, że trzeba z dziedziny wyrzucić \(\displaystyle{ sin x=0}\). Uznałam to za oczywistość i nie dodawałam. Nie wiem po prostu jak to przekształcić, żeby mi się poskracało do ładnej postaci, którą można narysować.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
narysuj funkcje
Nadal to nie jest funkcjaolka_d pisze:Jak to nie jest funkcja? Jej, oczywiście, że trzeba z dziedziny wyrzucić \(\displaystyle{ sin x=0}\). Uznałam to za oczywistość i nie dodawałam. Nie wiem po prostu jak to przekształcić, żeby mi się poskracało do ładnej postaci, którą można narysować.