Równania trygonometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konstancin
- Podziękował: 1 raz
Równania trygonometryczne.
Witam. Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać oto takie równania:
a) \(\displaystyle{ sinx = \frac{1}{6}}\)
b) \(\displaystyle{ sin\left(x - \frac{\pi}{3} \right)}\)
c) \(\displaystyle{ tgx + tg^{2}x + tg^{3}x + ... = sinx + cosx}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
a) \(\displaystyle{ sinx = \frac{1}{6}}\)
b) \(\displaystyle{ sin\left(x - \frac{\pi}{3} \right)}\)
c) \(\displaystyle{ tgx + tg^{2}x + tg^{3}x + ... = sinx + cosx}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konstancin
- Podziękował: 1 raz
Równania trygonometryczne.
Podejrzewam, że w b trzeba po prostu zastosować wzór na różnicę, ale mi nie wychodzi, w A nie wiem jak wyznaczyć przedziały, a w c nie mam pojęcia kompletnie.miodzio1988 pisze:A problem masz jaki? gdzie w b jest równanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konstancin
- Podziękował: 1 raz
Równania trygonometryczne.
Tylko tyle, co napisałem. Być może znajomy pomylił się w przepisywaniu, jeśli czegoś tutaj brakuje.miodzio1988 pisze:W c może masz jakąś znaną sumę?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konstancin
- Podziękował: 1 raz
Równania trygonometryczne.
A no, słyszałem, widziałem, rozwiązywałem.
Ale jak ten przykład rozwiązać, to pojęcia dalej nie mam.
Ale jak ten przykład rozwiązać, to pojęcia dalej nie mam.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2011, o 23:02 przez xmdex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konstancin
- Podziękował: 1 raz
Równania trygonometryczne.
w b) doszedlem do tego, że \(\displaystyle{ sinx = \sqrt{3} cosx}\), za to w a) nie wiem jakie będzie \(\displaystyle{ x_{0}}\), bo niestety w tablicach nie udało mi się takiej wartości znaleźć.