Równanie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
adamo1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: adamo1592 »

\(\displaystyle{ 3\sin 10^\circ - 4\sin ^{3} 10^\circ= x}\)

x ma wyjść podobno \(\displaystyle{ \sin 30^\circ}\) i prosiłbym, żeby mi ktoś wytłumaczył jak wykonuje się to działanie.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2011, o 18:14 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: fon_nojman »

Jest taki wzór \(\displaystyle{ \sin(3x) =3\sin(x)-4\sin^3 (x).}\)
ODPOWIEDZ