zależności między funkcjami
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 22 razy
zależności między funkcjami
Oblicz
\(\displaystyle{ tg \alpha}\) jeśli
\(\displaystyle{ sin\alpha - cos\alpha= \frac{ \sqrt{2} }{2} \wedge \alpha \in ( \frac{ \pi }{4}, \frac{ \pi }{2})}\)-- 1 maja 2011, o 15:07 --tak kominowałem i doprowadziłem to do postaci
\(\displaystyle{ 2sin \alpha \cdot cos \alpha = \frac{1}{2}}\)
ale nie wiem czy to dobrze w ogóle? bo jesli tak to mozna by zrobić ze
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha =1 \Leftrightarrow sin \alpha =1 \wedge cos \alpha =1}\)
tak?
wiec \(\displaystyle{ tg \alpha =1}\)??
\(\displaystyle{ tg \alpha}\) jeśli
\(\displaystyle{ sin\alpha - cos\alpha= \frac{ \sqrt{2} }{2} \wedge \alpha \in ( \frac{ \pi }{4}, \frac{ \pi }{2})}\)-- 1 maja 2011, o 15:07 --tak kominowałem i doprowadziłem to do postaci
\(\displaystyle{ 2sin \alpha \cdot cos \alpha = \frac{1}{2}}\)
ale nie wiem czy to dobrze w ogóle? bo jesli tak to mozna by zrobić ze
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha =1 \Leftrightarrow sin \alpha =1 \wedge cos \alpha =1}\)
tak?
wiec \(\displaystyle{ tg \alpha =1}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 6 lut 2011, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa / Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
zależności między funkcjami
Twój wynik nie spełnia warunków zadania, więc nie może być poprawny:
\(\displaystyle{ \tan \alpha = 1 \\
\alpha = \arctan 1 \\
\alpha = \frac{\pi}{4} \not\in \left( \frac{\pi}{4}, \frac{\pi}{2}\right)}\)
To prawda:
\(\displaystyle{ 2sin \alpha \cdot cos \alpha = \frac{1}{2}}\)
Teraz korzystasz z tożsamości na \(\displaystyle{ \sin 2\alpha}\):
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha = \frac{1}{2}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ 2\alpha = \frac{\pi}{6} \vee 2\alpha = \pi - \frac{\pi}{6} = \frac{5\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{12} \vee \alpha = \frac{5\pi}{12}}\)
Sprawdzamy co należy do dziedziny i otrzymujemy, że:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{5\pi}{12}}\)
teraz policz:
\(\displaystyle{ \tan \frac{5\pi}{12}}\)
prawidłowa odpowiedź to:
\(\displaystyle{ \sqrt{3} + 2}\)-- 1 maja 2011, o 17:04 --podpowiedź:
wykorzystaj fakt, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \tan \alpha = 1 \\
\alpha = \arctan 1 \\
\alpha = \frac{\pi}{4} \not\in \left( \frac{\pi}{4}, \frac{\pi}{2}\right)}\)
To prawda:
\(\displaystyle{ 2sin \alpha \cdot cos \alpha = \frac{1}{2}}\)
Teraz korzystasz z tożsamości na \(\displaystyle{ \sin 2\alpha}\):
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha = \frac{1}{2}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ 2\alpha = \frac{\pi}{6} \vee 2\alpha = \pi - \frac{\pi}{6} = \frac{5\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{12} \vee \alpha = \frac{5\pi}{12}}\)
Sprawdzamy co należy do dziedziny i otrzymujemy, że:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{5\pi}{12}}\)
teraz policz:
\(\displaystyle{ \tan \frac{5\pi}{12}}\)
prawidłowa odpowiedź to:
\(\displaystyle{ \sqrt{3} + 2}\)-- 1 maja 2011, o 17:04 --podpowiedź:
wykorzystaj fakt, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 22 razy
zależności między funkcjami
ale do czego mam to wykorzystać? nie mogę tego zrobić tak jak Ty?-- 1 maja 2011, o 20:14 --w ogóle mógłbyś mi powiedzieć jak zamieniłeś ten tangens na talkie wartości bo ja kombinuje i kombinuje i nie wiem jak to zamienić:( wiem ze z trójkata w układzie współrzędnych o kątach 75, 15 i 90? i co z tym dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 6 lut 2011, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa / Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
zależności między funkcjami
Ja zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{1}{4} \\
\cot \alpha = \frac{1}{4\sin ^2 \alpha} \\\\
\tan \alpha = 4 \sin ^2 \alpha}\)
teraz podstawiasz \(\displaystyle{ \alpha = \frac{5\pi}{12}}\):
\(\displaystyle{ \tan \frac{5\pi}{12} =4\sin ^2 \frac{5\pi}{12}}\)
wykorzystujemy tożsamość: \(\displaystyle{ \sin ^2 \alpha = \frac{1-\cos 2 \alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin ^2 \frac{5\pi}{12} =4\cdot \frac{1}{2} \left( 1 - \cos \frac{5\pi}{6}\right) = 2- 2\cos \frac{5\pi}{6}}\)
Ze wzorów redukcyjnych wiemy, że:
\(\displaystyle{ \cos \frac{5\pi}{6} \right) = \cos \left( \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{3}\right) = -\sin \frac{\pi}{3} = - \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
wracamy trochę wcześnie i wstawiamy nasz wynik:
\(\displaystyle{ \tan \frac{5\pi}{12}= 2 - 2\cdot \left( - \frac{\sqrt{3}}{2}\right) = 2+\sqrt{3}}\)
proste, nie?
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{1}{4} \\
\cot \alpha = \frac{1}{4\sin ^2 \alpha} \\\\
\tan \alpha = 4 \sin ^2 \alpha}\)
teraz podstawiasz \(\displaystyle{ \alpha = \frac{5\pi}{12}}\):
\(\displaystyle{ \tan \frac{5\pi}{12} =4\sin ^2 \frac{5\pi}{12}}\)
wykorzystujemy tożsamość: \(\displaystyle{ \sin ^2 \alpha = \frac{1-\cos 2 \alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin ^2 \frac{5\pi}{12} =4\cdot \frac{1}{2} \left( 1 - \cos \frac{5\pi}{6}\right) = 2- 2\cos \frac{5\pi}{6}}\)
Ze wzorów redukcyjnych wiemy, że:
\(\displaystyle{ \cos \frac{5\pi}{6} \right) = \cos \left( \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{3}\right) = -\sin \frac{\pi}{3} = - \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
wracamy trochę wcześnie i wstawiamy nasz wynik:
\(\displaystyle{ \tan \frac{5\pi}{12}= 2 - 2\cdot \left( - \frac{\sqrt{3}}{2}\right) = 2+\sqrt{3}}\)
proste, nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 22 razy
zależności między funkcjami
bo na przykład tej tożsamości nie znałem i na sprawdzianie albo na amturze musiałbym to udowadniac bo w tablicach nie ma:)
-
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 6 lut 2011, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa / Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
zależności między funkcjami
hehe, nie bój się, da się prościej
wykorzystaj fakt, że:
\(\displaystyle{ \frac{5\pi}{12} = \frac{\pi}{6} + \frac{\pi}{4} \\
\left( 75 ^\circ = 45^\circ + 30^\circ\right)}\)
i wzory na funkcje sum kątów
-- 1 maja 2011, o 21:07 --
wykorzystaj fakt, że:
\(\displaystyle{ \frac{5\pi}{12} = \frac{\pi}{6} + \frac{\pi}{4} \\
\left( 75 ^\circ = 45^\circ + 30^\circ\right)}\)
i wzory na funkcje sum kątów
-- 1 maja 2011, o 21:07 --
i tu sie mylisz, bo to jest przekształcony wzór na \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha}\), jest w tablicach tylko w innej postacimariuszK3 pisze:bo na przykład tej tożsamości nie znałem i na sprawdzianie albo na amturze musiałbym to udowadniac bo w tablicach nie ma:)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2011, o 21:09 przez chris_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 6 lut 2011, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa / Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
zależności między funkcjami
wcześniej pisałem oczywiście o: \(\displaystyle{ \sin ^2 \alpha = \frac{1-\cos 2 \alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\) oczywiście też jest w tablicach.
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\) oczywiście też jest w tablicach.