tangens odczytywanie z wykresu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

tangens odczytywanie z wykresu

Post autor: dzidziuniaa »

Parę dni przed maturą i wszystko zaczyna mi się mylić ...
mam \(\displaystyle{ tgx=- \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)

I ja to sobię kojarzę tak...
\(\displaystyle{ tgx= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\) to jest 30st...
więc patrzę sobie na wykres i pierwsze 30 stopni jest \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6}}\)
czemu to nie jest prawidłowym wynikiem tego.. ?
miodzio1988

tangens odczytywanie z wykresu

Post autor: miodzio1988 »

Ponieważ tangens jest funkcją okresową. Takich punktów będzie nieskonczenie wiele
ODPOWIEDZ