Nierownosci....

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

Nierownosci....

Post autor: salvadorek »

a) \(\displaystyle{ sin{x}>-\frac{\sqrt{3}}{2}}\) w przedziale \(\displaystyle{ \langle{-\pi,2\pi}\rangle}\)
b) \(\displaystyle{ tg{x}+ctg{x}}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2007, o 16:12 przez salvadorek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Nierownosci....

Post autor: Lorek »

b) zastanów się jakie wartości przyjmuje funkcja \(\displaystyle{ tgx+ctg x}\) i kiedy.
c) rozpatrz 2 przypadki
d)rozłóż na czynniki i skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \sin x\leq 1}\)
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Nierownosci....

Post autor: greey10 »

jestes pewien ze ta pierwsza nierownosc dobrze przepisales?? :d bo nie dokonca jestem pewien ;d strasznie kluje w oczy ;D
ODPOWIEDZ