rozwiązanie równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
89hunter92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 29 gru 2009, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: małopolskie
Podziękował: 25 razy

rozwiązanie równania

Post autor: 89hunter92 »

Jakie jest rozwiązanie równania \(\displaystyle{ sinx-cosx=0}\) dla \(\displaystyle{ x \in <0,2 \pi>}\) i jak to zrobiliście ?
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

rozwiązanie równania

Post autor: Ciamolek »

Ano na przykład tak:
\(\displaystyle{ sinx-cosx=0 \Leftrightarrow \frac{sinx}{cosx} =1 \Leftrightarrow tgx=1}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

rozwiązanie równania

Post autor: Crizz »

Tylko może najpierw wypadałoby rozważyć przypadek \(\displaystyle{ \cos x=0}\)?
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

rozwiązanie równania

Post autor: Ciamolek »

Fakt, nie zaszkodziłoby. Przepraszam za niedokładność.
ODPOWIEDZ