Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozwiąż nierówność
Oto nierówność:\(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x+sinx>1}\) gdzie \(\displaystyle{ x\epsilon\langle 0,2\pi\rangle}\)
Moja odpowiedź to: \(\displaystyle{ x\epsilon(0, \frac{7\pi}{6}) \cup ( \frac{11\pi}{6},2\pi)}\) zgadza się?
Poprawiona odpowiedź: \(\displaystyle{ x\epsilon\langle 0, \frac{7\pi}{6}\rangle \cup \langle \frac{11\pi}{6},2\pi\rangle}\)
Moja odpowiedź to: \(\displaystyle{ x\epsilon(0, \frac{7\pi}{6}) \cup ( \frac{11\pi}{6},2\pi)}\) zgadza się?
Poprawiona odpowiedź: \(\displaystyle{ x\epsilon\langle 0, \frac{7\pi}{6}\rangle \cup \langle \frac{11\pi}{6},2\pi\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, o 15:27 przez marcinek16marcin, łącznie zmieniany 3 razy.
Rozwiąż nierówność
Nie.
\(\displaystyle{ x=0}\)
Nierówność jest prawdziwa. W Twoim rozwiązaniu nie m tego punktu
\(\displaystyle{ x=0}\)
Nierówność jest prawdziwa. W Twoim rozwiązaniu nie m tego punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozwiąż nierówność
Tzn ? Pokazałem Ci punkt , który spełnia nierówność , a nie ma go w Twoim rozwiązaniu. Zatem Twoje rozwiązanie nie jest poprawne
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozwiąż nierówność
Jejku, masz racje, przecież wszystkie końce mają być domknięte bo zawieraja się w dziedzinie, ale ze mnie sierota. -- 1 maja 2011, o 22:49 --Tutaj chyba jest błąd: bo w nierówności jest \(\displaystyle{ >1 \ a \ nie \ge 1}\), więc wydaje mi się że powinno być:
\(\displaystyle{ xe\langle 0, \frac{\pi}{2}) \cup (\frac{\pi}{2}, \frac{7\pi}{6}) \cup ( \frac{11\pi}{6},2\pi \rangle}\)
\(\displaystyle{ xe\langle 0, \frac{\pi}{2}) \cup (\frac{\pi}{2}, \frac{7\pi}{6}) \cup ( \frac{11\pi}{6},2\pi \rangle}\)