równanie trygonometryczne
równanie trygonometryczne
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \cos ^ 2 x -3 \sin x \cos x + 1=0}\). Bardzo proszę o dokładne rozpisanie
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, o 12:22 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
równanie trygonometryczne
np tak \(\displaystyle{ \ldots=2\cos^2x-3\sin x\cos x+\sin^2x=2\left(\left(\cos x-\tfrac34\sin x\right)^2-\ldots\right)}\) i teraz wystarczy uzupelnic trzykropek na koncu
równanie trygonometryczne
czyli będzie : \(\displaystyle{ 2\left( \cos x - \tfrac{3}{4} \sin x \right)^{2} - \tfrac{1}{8} \sin x =0}\) no i co dalej... ?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, o 12:36 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: jw
Powód: jw
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \tfrac{1}{8}\sin^{2} x}\) no ale dalej nie wiem co teraz...
-- 30 kwi 2011, o 13:41 --
podzielić przez 2 a potem ze wzoru \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}}\) ??
-- 30 kwi 2011, o 13:41 --
podzielić przez 2 a potem ze wzoru \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}}\) ??
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, o 12:44 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zapis funkcji trygonometrycznych
Powód: zapis funkcji trygonometrycznych
równanie trygonometryczne
czyli wychodzi : \(\displaystyle{ \left( \cos x - \tfrac{13}{16} \sin x \right) \left( \cos x - \tfrac{11}{16} \sin x \right) =0}\) i co teraz?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, o 12:49 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: jw
Powód: jw
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
równanie trygonometryczne
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0. Nie bedzie mozna podac dokladnej postaci liczbowej, bedzie mozna skorzystac z funkcji arcus tangens i tak bedzie tutaj najlatwiej chyba