Sprawdź następujące tożs. tryg. (i prosiłbym o wszystkie obliczenia) :
a)\(\displaystyle{ (tg^{2}x-sin^{2}x) \cdot ctg^{2}=sin^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ (sinx+cosx)^{2}+(sinx-cosx)^{2}=2}\)
c)\(\displaystyle{ (1+cosx)(1-cos)=sin^{2}}\)
tożsamości trygonometryczne
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
tożsamości trygonometryczne
a) wyraź tangensa i cotangensa przez sinusa i cosinusa, a następnie pozbądź się nawiasu i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
tożsamości trygonometryczne
a) Wymnóż i potem skorzystaj z tego, że:
\(\displaystyle{ \tg^2 x = \frac{\sin^2 x}{\cos^2 x}}\)
\(\displaystyle{ \ctg^2 x = \frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}}\)
\(\displaystyle{ \tg^2 x \cdot \ctg^2 x =1}\)
Na koniec jedynka trygonometryczna.
b) Wymnóż, zredukuj i jedynka trygonometryczna.
c) Wymnóż (różnica kwadratów) i jedynka trygonometryczna.
\(\displaystyle{ \tg^2 x = \frac{\sin^2 x}{\cos^2 x}}\)
\(\displaystyle{ \ctg^2 x = \frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}}\)
\(\displaystyle{ \tg^2 x \cdot \ctg^2 x =1}\)
Na koniec jedynka trygonometryczna.
b) Wymnóż, zredukuj i jedynka trygonometryczna.
c) Wymnóż (różnica kwadratów) i jedynka trygonometryczna.