Wzory redukcyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 30 razy
Wzory redukcyjne
MAm zadanie w którym mam podane dwa punkty. Po wyliczeniu wychodzi mi ze \(\displaystyle{ a=- \sqrt{3}}\). Musze wyznaczyc prosta i kąt pod ktorym prosta przecina os OX. Prosta wyznaczylem ale mam problem z wyznaczeniem tego kata. Wiem ze to ma byc \(\displaystyle{ \alpha=120^\circ}\) ale nie wiem jak do tego dojsc.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2011, o 14:25 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wzory redukcyjne
Podaj pełną treść zadania. Kąt, pod którym prosta przecina oś OX z reguły oblicza się z tangensa.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 30 razy
Wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ A=(- \sqrt{3}, 1)}\) \(\displaystyle{ B=(2\sqrt{3}, -8)}\). Podaj wzór funkcji liniowej i wyznacz kąt pod ktorym prosta przecina os OX.
Wiem ze to ma byc wyznaczone z tangensa ale nie umiem skorzystac z wzorów redukcyjnych. Jak alfa by sie równala \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) to sprawa jest prosta ale przed pierwiastkiem jest minus i to troche utrudnia mi zadanie:)
Wiem ze to ma byc wyznaczone z tangensa ale nie umiem skorzystac z wzorów redukcyjnych. Jak alfa by sie równala \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) to sprawa jest prosta ale przed pierwiastkiem jest minus i to troche utrudnia mi zadanie:)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2011, o 17:12 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ \tg \alpha = - \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ -\tg 60^{\circ }=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg 120^{\circ } = \tg(180^{\circ }-60^{\circ })=-\tg60^{\circ }}\)
\(\displaystyle{ -\tg 60^{\circ }=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg 120^{\circ } = \tg(180^{\circ }-60^{\circ })=-\tg60^{\circ }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Wzory redukcyjne
Z tego, że \(\displaystyle{ tg\alpha=-\sqrt{3}}\) wynika, że kąt ten jest kątem rozwartym.
Korzystać trzeba ze wzoru:
\(\displaystyle{ tg(180^0-\beta)=-tg\beta}\)
Tutaj
\(\displaystyle{ tg\beta=\sqrt{3}\\\beta=60^0\\tg\alpha=tg(180^0-\beta)=tg\alpha\\\alpha=180^0-60^0=120^0}\)
Korzystać trzeba ze wzoru:
\(\displaystyle{ tg(180^0-\beta)=-tg\beta}\)
Tutaj
\(\displaystyle{ tg\beta=\sqrt{3}\\\beta=60^0\\tg\alpha=tg(180^0-\beta)=tg\alpha\\\alpha=180^0-60^0=120^0}\)