tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcin9408
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 24 paź 2010, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: marcin9408 »

Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. Podaj konieczne założenia.

\(\displaystyle{ \frac{1+sin \alpha }{cos \alpha } = \frac{cos \alpha }{1-sin \alpha }}\)
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: zidan3 »

\(\displaystyle{ \cos ^{2} x=(1+\sin x)(1-\sin x)}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x=1-\sin ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x=\cos ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)

Przy czym:
\(\displaystyle{ \cos x \neq 0 \wedge \sin x \neq 1}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{2} k}\)
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: kristoffwp »

zidan3 pisze:\(\displaystyle{ \cos ^{2} x=(1+\sin x)(1-\sin x)}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x=1-\sin ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x=\cos ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)

Przy czym:
\(\displaystyle{ \cos x \neq 0 \wedge \sin x \neq 1}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{2} k}\)
Logika. Zakładasz prawdziwość tego, co masz pokazać....-- 27 kwi 2011, o 22:27 --Wiem od członka SEM, że dowód na fakt, że średnia geometryczna jest nie większa niż arytmetyczna, bez komentarza o równoważności przekształceń, byłby zgodnie z filozofią oceniania zadań z olimpiady oceniony na ZERO. Na 6 możliwych.
ODPOWIEDZ