Koło z kątem i trygonometria.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jismena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 18 lis 2009, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Koło z kątem i trygonometria.

Post autor: jismena »

W kąt o mierze 60 stopni wpisano dwa okręgi, styczne do ramion kąta i styczne zewnętrznie do siebie. Wyznacz długość promienia większego okręgu, jeżeli promień mniejszego okręgu ma długość r.

I wychodzi 3r, ale skąd?
Jak mam mniejsze i większe koło to skąd mam wiedzieć na jakie części podzieli sie ten duży kat.?

Posługując się wzorem \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha = 1 - 2\sin ^{2} \alpha}\)
oblicz \(\displaystyle{ \sin 15^\circ}\).

Tu nie wiem od czego zacząć.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 21:30 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Koło z kątem i trygonometria.

Post autor: Jan Kraszewski »

jismena pisze:W kąt o mierze 60 stopni wpisano dwa okręgi, styczne do ramion kąta i styczne zewnętrznie do siebie. Wyznacz długość promienia większego okręgu, jeżeli promień mniejszego okręgu ma długość r.

I wychodzi 3r, ale skąd?
Jak mam mniejsze i większe koło to skąd mam wiedzieć na jakie części podzieli sie ten duży kat.?
Środki okręgów leżą na dwusiecznej kąta. Wystarczy dobry rysunek i definicja sinusa.
jismena pisze:Posługując się wzorem \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha = 1 - 2\sin ^{2} \alpha}\)
oblicz \(\displaystyle{ \sin 15^\circ}\).
\(\displaystyle{ \cos 30^\circ=1-2\sin^2 15^\circ}\)

JK
jismena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 18 lis 2009, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Koło z kątem i trygonometria.

Post autor: jismena »

a skąd wziął się \(\displaystyle{ cos 30 ^{0}}\)-- 27 kwi 2011, o 21:49 --
Jan Kraszewski pisze:[
Środki okręgów leżą na dwusiecznej kąta. Wystarczy dobry rysunek i definicja sinusa.


JK

ale jak środki?
Środek każdego z tych okręgów leży na tej dwusiecznej?
Przecież one są stycznie zewnętrznie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Koło z kątem i trygonometria.

Post autor: piasek101 »

Tak każdego - bo każdy jest styczny do obu ramion.
Awatar użytkownika
Marmite
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 kwie 2011, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Koło z kątem i trygonometria.

Post autor: Marmite »

jismena pisze:a skąd wziął się \(\displaystyle{ cos 30 ^{o}}\)
Z tego czego wymaga zadanie. Każą Ci policzyć \(\displaystyle{ \sin15^{o}}\) i skorzystać z wzoru na \(\displaystyle{ \cos2\alpha}\). Widać, że ten wzór z prawej strony ma coś, czego szukamy - funkcję sinus. Jeśli \(\displaystyle{ \alpha = 15^{o}}\) no to nie ma zmiłuj, \(\displaystyle{ 2\alpha = 30^{o}}\), a tak się szczęśliwie składa, że wartość \(\displaystyle{ \cos30^{o}}\) jest nam dobrze znana.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Koło z kątem i trygonometria.

Post autor: Jan Kraszewski »

piasek101 pisze:Tak każdego - bo każdy jest styczny do obu ramion.
A wygląda to mniej więcej tak:



JK

edit: Przepraszam za rozmiar. Coś mi się pomyliło w skalowaniu, a oryginału już nie mam...
ODPOWIEDZ