punkty w układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
punkty w układzie współrzędnych
Funkcja f określona jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)= \cos x \cdot \tg x}\)
a)Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów postaci \(\displaystyle{ (a,f(a))}\),gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest dodatnim argumentem funkcji f mniejszym od \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
b)Podaj zbiór wartości funkcji
przekształciłem funkcje do postaci \(\displaystyle{ f(x)= \sin x}\)ale nie wiem jak zaznaczyć te punkty, prosze o pomoc
a)Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów postaci \(\displaystyle{ (a,f(a))}\),gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest dodatnim argumentem funkcji f mniejszym od \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
b)Podaj zbiór wartości funkcji
przekształciłem funkcje do postaci \(\displaystyle{ f(x)= \sin x}\)ale nie wiem jak zaznaczyć te punkty, prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 21:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnozenia to \cdot
Powód: symbol mnozenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
punkty w układzie współrzędnych
narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ \sin x}\)w przediale \(\displaystyle{ (0;2\pi)}\)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 21:42 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
punkty w układzie współrzędnych
ano fakt, dzięki,-- 27 kwi 2011, o 19:22 --a dlaczego zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ (-1,1)}\) , chodzi mi dlaczego takie nawiasy ?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
punkty w układzie współrzędnych
napisane argument dodatni więc zero nie może być i mniejszym od \(\displaystyle{ 2\pi}\) czyli też nawias otwarty
-
- Administrator
- Posty: 34126
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
punkty w układzie współrzędnych
To nie jest prawda, zapomniałeś o dziedzinie tangensa.math questions pisze:narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ sinx}\)w przedziale \(\displaystyle{ (0;2\pi)}\)
Z tego wykresu trzeba usunąć punkty o odciętych \(\displaystyle{ x=\frac{\pi} 2}\) i \(\displaystyle{ x=\frac{3\pi} 2}\).
A zbiór wartości to \(\displaystyle{ (-1,1)}\) z zupełnie innego powodu - właśnie dlatego, że usuniesz te punkty.
JK
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 21:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
punkty w układzie współrzędnych
Jan Kraszewski, wyrazy szacunku mój błąd i przepraszam kolegę za wprowadzenie w błąd