Suma pierwiastków równania
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
Suma pierwiastków równania
Witajcie, mam takie oto zadanie:
Proszę podać liczbę będącą sumą wszystkich pierwiastków równania w przedziale \(\displaystyle{ (0; 4\pi )}\):
\(\displaystyle{ 3^{\sin x} + 9^{\sin x} + 27^{\sin x} + ... = \frac{ \sqrt{3}+1 }{2}}\)
Sprowadziłem to do postaci:
\(\displaystyle{ 3^{\sin x} + (3^{\sin x})^2 + (3^{\sin x})^3 + ... = \frac{ \sqrt{3}+1 }{2}}\)
Teraz wpadłem na pomysł zwinięcia lewej strony z ciągu geometrycznego nieskończonego o \(\displaystyle{ a_1= q = 3^{\sin x}}\), z tym, że musi zajść \(\displaystyle{ |q| < 1}\), więc przeszkadza mi \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{2}}\) i \(\displaystyle{ x= \frac{5 \pi }{2}}\).
Przy zwijaniu i mnożeniu na krzyż, potem wyłączaniu przed nawias mam:
\(\displaystyle{ 3^{\sin x} ( \sqrt{3}+3) = \sqrt{3} +1}\).
Nie wiem, czy nie poszedłem w złą stronę z tym ciągiem geometrycznym - proszę o wskazówki.
Proszę podać liczbę będącą sumą wszystkich pierwiastków równania w przedziale \(\displaystyle{ (0; 4\pi )}\):
\(\displaystyle{ 3^{\sin x} + 9^{\sin x} + 27^{\sin x} + ... = \frac{ \sqrt{3}+1 }{2}}\)
Sprowadziłem to do postaci:
\(\displaystyle{ 3^{\sin x} + (3^{\sin x})^2 + (3^{\sin x})^3 + ... = \frac{ \sqrt{3}+1 }{2}}\)
Teraz wpadłem na pomysł zwinięcia lewej strony z ciągu geometrycznego nieskończonego o \(\displaystyle{ a_1= q = 3^{\sin x}}\), z tym, że musi zajść \(\displaystyle{ |q| < 1}\), więc przeszkadza mi \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{2}}\) i \(\displaystyle{ x= \frac{5 \pi }{2}}\).
Przy zwijaniu i mnożeniu na krzyż, potem wyłączaniu przed nawias mam:
\(\displaystyle{ 3^{\sin x} ( \sqrt{3}+3) = \sqrt{3} +1}\).
Nie wiem, czy nie poszedłem w złą stronę z tym ciągiem geometrycznym - proszę o wskazówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Suma pierwiastków równania
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}+1 }{2} \approx 1,37}\)
Stąd wynika, że nie może zachodzić, że sinus iks jest równy 1. \(\displaystyle{ \sin x < 1}\)
Stąd wynika, że nie może zachodzić, że sinus iks jest równy 1. \(\displaystyle{ \sin x < 1}\)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 18:48 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Suma pierwiastków równania
\(\displaystyle{ S_n= \frac{3^{\sin x}}{1-3^{\sin x}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3^{\sin x}}{1-3^{\sin x}} = \frac{ \sqrt{3}+1}{2}}\)
Po przekształceniach obliczamy pierwiastki, pamiętamy o przedziale i założeniu.
\(\displaystyle{ \frac{3^{\sin x}}{1-3^{\sin x}} = \frac{ \sqrt{3}+1}{2}}\)
Po przekształceniach obliczamy pierwiastki, pamiętamy o przedziale i założeniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy