odczytywanie stopni

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

odczytywanie stopni

Post autor: je?op »

wyszło mi że \(\displaystyle{ cos=-0,5}\) i jak teraz określić ile to stopni ? proszę o pomoc
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

odczytywanie stopni

Post autor: Ciamolek »

A \(\displaystyle{ cosx = 0.5}\) wiedziałbyś? Jeśli tak, to przez okresowość funkcji, możesz znaleźć taki \(\displaystyle{ x}\), dla którego \(\displaystyle{ cosx = -0.5}\).

Jeśli z kolei chcesz skorzystać z kalkulatora, to potrzebujesz funkcję \(\displaystyle{ cos^{-1}}\) lub \(\displaystyle{ arccos}\) - to samo, różne kalkulatory różnie piszą.

Pozdrawiam,
Ciamolek

Odpowiedź: 120 (najmniejsza dodatnia).
ODPOWIEDZ