Jak obliczyc cos120

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

Jak obliczyc cos120

Post autor: aleP »

W pewnym zadaniu dochodzę do momentu w którym muszę obliczyć ramię trójkąta z twierdzenia cosinusów. Mam równanie:

\(\displaystyle{ |DB|^{2} = 2^{2} + 8^{2} - 2 \cdot 2 \cdot 8 \cdot \cos 120^\circ}\)

(przy okazji jak jest znaczek stopni? )

Z tego powstaje mi

\(\displaystyle{ |DB|^{2} = 68 - 32\cos 120^\circ}\)

Jak to dalej ruszyć? Wiem że ten cos120 można rozłożyć na cos(180 - 60) ale nie bardzo wiem jak to rozwiązać Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2011, o 14:35 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia to w LaTeXu '^\circ'. Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Jak obliczyc cos120

Post autor: piasek101 »

Wzory redukcyjne - np google.
Awatar użytkownika
Marmite
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 kwie 2011, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Jak obliczyc cos120

Post autor: Marmite »

A nawet jeśli nie wzory redukcyjne, to wzór na cosinus różnicy - wartości funkcji od argumentów \(\displaystyle{ \pi}\) i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) raczej znasz...
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Jak obliczyc cos120

Post autor: rtuszyns »

Podpowiedź:

\(\displaystyle{ \cos(2\alpha)=\cos^2\aplha -\sin^2\alpha}\)

lub
\(\displaystyle{ \cos(4\alpha)=8\cos^4\alpha-8\cos^2\alpha+1}\)
ODPOWIEDZ