cos2x= ...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bercik001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 23 kwie 2011, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

cos2x= ...

Post autor: bercik001 »

mam problem z tym zadaniem :
określ pozostał funkcje tryg. wiedząc że \(\displaystyle{ cos2x= \frac{3}{4} i x \in ( 0; \frac{ \pi }{4} )}\)
i napiszcie wszystkie obliczenia (tylko jak obliczyć cos i sin) jak byście mogli bo ja tego nie kumam
i drugie pyt. co oznacza ten znak
\(\displaystyle{ \begin{cases} uklad \\ rownan \end{cases}}\)
gdzieniegdzie widziałem to ale nie wiem o co w tym chodzi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

cos2x= ...

Post autor: piasek101 »

Znaczek oznacza, że szukasz części wspólnej zapisów które są po jego prawej stronie.

Co do kosinusa - jakiego kąta masz wyznaczyć te pozostałe ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

cos2x= ...

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ \cos 2x = 1-2\sin^2x=\frac 34}\), zatem \(\displaystyle{ \sin^2x=\frac 18}\). Ponieważ \(\displaystyle{ x \in \left( 0; \frac{ \pi }{4} \right)}\), więc \(\displaystyle{ \sin x= \sqrt{\frac 18}= \frac{ \sqrt{2} }{4}}\).

A jeśli chodzi Ci o tę dużą klamrę, to oznacza ona "i".

JK
ODPOWIEDZ