Jaki kąt alfa?
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
Jaki kąt alfa?
Witam. Chciałem się dowiedzieć jak bez tablic obliczyć kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\), mając podaną tylko wartość trygonometryczną np. \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, o 20:08 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol cosinusa to \cos
Powód: symbol cosinusa to \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Jaki kąt alfa?
Graficznie można, trzeba bardzo dokładny wykres narysować i na dodatek łatwo o błąd. Tak z ciekawości po co Ci to?
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
Jaki kąt alfa?
Pytam m. in. pod kątem matury jakby coś miało się trafić typu, żeby obliczyć kąt alfa znając jego wartość, tak jak mam w jednym z zadań "Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{1}{4}}\) to ile równa się kąt\(\displaystyle{ \alpha}\)". W tablicach nie mam podanego kata dla ktorego wartosc jest rowna \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) a kalkulatora naukowego nie mozna miec na maturze...
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Jaki kąt alfa?
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} = 0,25}\), teraz patrzysz do tablic i jest to około 76 stopni.
- Marmite
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Jaki kąt alfa?
Nie sądzę, żeby na maturze było liczenie wartości funkcji od jakiegoś zupełnie dowolnego kąta. Jeśli już, to w zadaniach pojawiają się wartości z tabelki 30-45-60.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Jaki kąt alfa?
Gdyby się jednak takie pytanie w arkuszu maturalnym pojawiło, można napisać, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest takim kątem ostrym, którego kosinus wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). I taki kąt jest wyznaczony jednoznacznie, więc nie będzie nieporozumień. Nie ma potrzeby przybliżania wartości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Jaki kąt alfa?
Na teście wyboru takie bywają - wtedy dostajesz przybliżoną z tablic, albo rysujesz i mierzysz (to ostatnie nie jest pokazywane w szkole).