Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x } + \sqrt{3} - 1 = \frac{ \sqrt{3} \cos x }{ \sin x }}\)
Wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \tg x = - \sqrt{3}}\)
To jest możliwe? Wam też tak wychodzi?
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x } + \sqrt{3} - 1 = \frac{ \sqrt{3} \cos x }{ \sin x }}\)
Wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \tg x = - \sqrt{3}}\)
To jest możliwe? Wam też tak wychodzi?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, o 20:26 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Rozwiąż równanie
Ale nie trzeba tego przedstawić w radianach? ;D
A, i warto zaznaczyć, że był przedział \(\displaystyle{ x \in (0, 2\pi)}\)
A, i warto zaznaczyć, że był przedział \(\displaystyle{ x \in (0, 2\pi)}\)
- Marmite
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
No trzeba. Przedział od 0 do \(\displaystyle{ 2\pi}\) oznacza wszystkie cztery ćwiartki układu współrzędnych. Zatem wystarczy odpowiedzieć sobie na dwa proste pytania:
1. Dla jakich x \(\displaystyle{ \tg(x)}\) jest równy\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
2. W których ćwiartkach (czyli dla jakich przedziałów x) \(\displaystyle{ \tg(x) < 0}\)
spróbuj
1. Dla jakich x \(\displaystyle{ \tg(x)}\) jest równy\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
2. W których ćwiartkach (czyli dla jakich przedziałów x) \(\displaystyle{ \tg(x) < 0}\)
spróbuj
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Rozwiąż równanie
1. Dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3} , \tg x = \sqrt{3}}\)
2. II, IV ćwiartka
Ale dalej nie jarze.. ;P
2. II, IV ćwiartka
Ale dalej nie jarze.. ;P
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, o 20:27 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Rozwiąż równanie
A możesz mi napisać jaki to \(\displaystyle{ x}\) ?
Ja nie wiem do końca o co Ci chodzi
Ja nie wiem do końca o co Ci chodzi
- Marmite
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
Mówię aż tak niejasno?
\(\displaystyle{ \tg(x) = -\sqrt{3} \wedge x \in (\frac{\pi}{2}, \pi) \cup (\frac{3\pi}{2}, 2\pi)}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{2\pi}{3} \vee x = \frac{5\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg(x) = -\sqrt{3} \wedge x \in (\frac{\pi}{2}, \pi) \cup (\frac{3\pi}{2}, 2\pi)}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{2\pi}{3} \vee x = \frac{5\pi}{3}}\)