pytanie - istnienie liczb

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
michary91

pytanie - istnienie liczb

Post autor: michary91 »

Które z odp są poprawne:
Zadanie
Istnieje liczba \(\displaystyle{ x \in \left(0, \frac{\pi}{2} \right)}\) , że wśród liczb: \(\displaystyle{ \sin x , \cos x , \tg x , \tg x}\) dokładnie:
A. 3 są wymierne
B. 4 są wymierne
C. 2 są wymierne
D. 1 jest wymierna
Wg mnie poprawne są tylko C, D. Czy któraś jeszcze?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, o 14:24 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

pytanie - istnienie liczb

Post autor: ares41 »

Rozważ kąt, którego sinus wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\).
ODPOWIEDZ