Nie mogę sobie z tym poradzić:
\(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{1}{2} \\ \tg2\alpha=?}\)
nie do końca rozumiem co mam zrobić z tym podwojonym kątem..
podwojony kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 24 kwie 2011, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Zimnx
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 9 kwie 2009, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 24 razy
podwojony kąt
Odczytaj z tablic dla jakiego kata wartosc \(\displaystyle{ \tg \approx 0,5}\). Pozniej ten kat pomnoz przez 2.
Przyklad:
\(\displaystyle{ \tg{\alpha}=1}\)
\(\displaystyle{ \alpha=45^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 2 \alpha = 90^{\circ}}\)
Przyklad:
\(\displaystyle{ \tg{\alpha}=1}\)
\(\displaystyle{ \alpha=45^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 2 \alpha = 90^{\circ}}\)