sinx + cosx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Faff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2010, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

sinx + cosx

Post autor: Faff »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ sin ^{3}x + cos ^{3}x}\), jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ sinx + cosx= \frac{3}{4}}\)

Prosiłbym o jakąś podpowiedź...
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

sinx + cosx

Post autor: tometomek91 »

skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i oblicz sin i cos i podstaw.
Faff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2010, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

sinx + cosx

Post autor: Faff »

Taki ma być wynik?

\(\displaystyle{ \frac{63}{64}}\)
bercik001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 23 kwie 2011, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

sinx + cosx

Post autor: bercik001 »

ja rozumiem to tak że jeżeli
\(\displaystyle{ sinx+cosx= \frac{3}{4}}\) to
\(\displaystyle{ sin^{3}x+cos^{3}x=}\) to trzeba sume \(\displaystyle{ sin}\)i \(\displaystyle{ cos}\) spotęgować do \(\displaystyle{ ^{3}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{4} \right) ^{3} = \frac{27}{64}}\)

nie wiem czy mam na 100 % dobrze ale ja myśle że tak będzie
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

sinx + cosx

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ sinx=\frac{3}{4}-cosx \\ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)

Podstaw za sinusa, policz.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

sinx + cosx

Post autor: squared »

bercik001 pisze:ja rozumiem to tak że jeżeli
\(\displaystyle{ sinx+cosx= \frac{3}{4}}\) to
\(\displaystyle{ sin^{3}x+cos^{3}x=}\) to trzeba sume \(\displaystyle{ sin}\)i \(\displaystyle{ cos}\) spotęgować do \(\displaystyle{ ^{3}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{4} \right) ^{3} = \frac{27}{64}}\)

nie wiem czy mam na 100 % dobrze ale ja myśle że tak będzie
Oczywiście, że nie, ponieważ
\(\displaystyle{ (\sin x + \cos x )^{3} \neq \sin ^{3} x + \cos ^{3} x}\)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2011, o 13:42 przez squared, łącznie zmieniany 1 raz.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

sinx + cosx

Post autor: tometomek91 »

jezarek, mało tego, nawet nie jest:
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^3 \neq sin^3x + cos^3x}\)
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

sinx + cosx

Post autor: squared »

Poprawiłem , źle po prostu napisałem te potęgi
Faff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2010, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

sinx + cosx

Post autor: Faff »

Faff pisze:Taki ma być wynik?

\(\displaystyle{ \frac{63}{64}}\)
ODPOWIEDZ