Zbiór wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Zbiór wartości funkcji

Post autor: rafaluk »

Wyznacz zbiór wartości podanych funkcji:

a) \(\displaystyle{ f(x)=2 \sin ^2 x -\sin x -1}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=\frac{\ctg x+\tg x}{2(\ctg x - \tg x)} -1}\)

Drugą funkcję przekształciłem:

\(\displaystyle{ \frac{\frac{\cos x}{\sin x}+\frac{\sin x}{\cos x}}{2(\frac{\cos x}{\sin x}-\frac{\sin x}{\cos x})}-1=\frac{1}{2(\cos ^2 x - \sin ^2 x)} -1=\frac{1}{2\cos 2x}-1}\)

Oczywiście dziedzina dla b): \(\displaystyle{ D=R - \left\{ \frac{\pi}{4}+k\pi , -\frac{\pi}{4}+k\pi \left\}, \ k \in C}\)
Awatar użytkownika
Zimnx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 24 razy

Zbiór wartości funkcji

Post autor: Zimnx »

\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2\cos{2x}} -1}\)
\(\displaystyle{ f(x)+1=\frac{1}{2\cos{2x}}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos{2x}(f(x)+1)=1}\)
\(\displaystyle{ \cos{2x}=\frac{1}{2f(x)+2}}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \cos{2x} \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{2f(x)+2} \le 1}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ f(x)}\).
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Zbiór wartości funkcji

Post autor: rafaluk »

A w pierwszym muszę wyliczyć deltę i dopiero potem wyznaczać?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zbiór wartości funkcji

Post autor: piasek101 »

Podstawiasz \(\displaystyle{ sinx=t}\) (dla określonych (t)) i szukasz max i min otrzymanej kwadratowej w narzuconym przedziale.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Zbiór wartości funkcji

Post autor: rafaluk »

A muszę wtedy jeszcze po wyliczeniu podstawiać \(\displaystyle{ \sin x}\) za \(\displaystyle{ t}\) i coś wyliczać, czy to wystarczy?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zbiór wartości funkcji

Post autor: piasek101 »

Jak zrobisz to w odpowiednim przedziale to nie.
ODPOWIEDZ