Rożniczkowalność funkcji tangens i cotangens
- Nominalista
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
Rożniczkowalność funkcji tangens i cotangens
Nie rozumiem jeszcze definicji różniczkowalności funkcji i wklęsłości/wypukłości funkcji, ale chciałem się zapytać czy funkcje tangens i cotangens są różniczkowalne? i czy f.tangens jest wklęsła na każdym przedziale \(\displaystyle{ ( k \pi ; k \pi + \frac{\pi }{2} )}\) ?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, o 23:51 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Popraw LaTeX - cały przedział w jednych tagach.
Powód: Popraw LaTeX - cały przedział w jednych tagach.
Rożniczkowalność funkcji tangens i cotangens
Funkcje tangens i cotangens są różniczkowalne w swoich dziedzinach.
\(\displaystyle{ (\tg x)'=\frac{1}{\cos^2 x},\quad(\ctg x)'=\frac{-1}{\sin^2 x}.}\)
We wskazanych przedziałach funkcja tangens jest wypukła, a funkcja cotangens wklęsła.
\(\displaystyle{ (\tg x)'=\frac{1}{\cos^2 x},\quad(\ctg x)'=\frac{-1}{\sin^2 x}.}\)
We wskazanych przedziałach funkcja tangens jest wypukła, a funkcja cotangens wklęsła.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rożniczkowalność funkcji tangens i cotangens
Są.Nominalista pisze:Nie rozumiem jeszcze definicji różniczkowalności funkcji i wklęsłości/wypukłości funkcji, ale chciałem się zapytać czy funkcje tangens i cotangens są różniczkowalne?
Nie. Na każdym takim przedziale funkcja tangens jest wypukła.Nominalista pisze: i czy f.tangens jest wklęsła na każdym przedziale ( k\(\displaystyle{ \pi}\); k\(\displaystyle{ \pi}\) + \(\displaystyle{ \pi}\)/2 ) ?
szw1710, ubiegłeś mnie
- Nominalista
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna