Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
teowis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 25 paź 2009, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk/Olsztyn

Równanie trygonometryczne

Post autor: teowis »

Studiuje na polibudzie, ale przedmiot pt. "matematyka" skończył mi się rok temu, może mi ktoś przypomnieć jak rozwiązywało się tego typu zadanie.
Wyszedłem z pewnego założenia, obliczałem różnego rodzaju równania, aż doszedłem do punktu że nie wiem co dalej zrobić:

\(\displaystyle{ -12 \cdot 10 ^{3} \cdot \cos50t-18 \cdot10 ^{5}t+3 \cdot 10 ^{3}+6 \cdot 10 ^{3} \cdot \pi =0}\)

Mam z tego wyciągnąć "t".
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Crizz »

Tam jest \(\displaystyle{ \cos(50t)}\), czy \(\displaystyle{ \cos 50 \cdot t}\)? Roumiem, że to pierwsze, ale w takim wypadku elementarnie się nie da, więc najlepiej wklep to w jakiś dobry program matematyczny. Skąd w ogóle taki wzór?
ODPOWIEDZ