\(\displaystyle{ \frac {2\cos ^{2} \alpha -1}{2\tg ( \frac{ \pi }{4}- \alpha ) \cdot \sin^{2}( \frac{ \pi }{4}+ \alpha ) }}\)
Proszę o pomoc, w pewnym momencie wychodzi mi \(\displaystyle{ 2\tg \alpha ( \frac{1+\tg \alpha }{1-\tg \alpha })}\)
i zastanawiam się czy mam gdzieś błąd czy może źle to rozpisuję.
Tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2011, o 13:18 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot a funkcje trygonometryczne to \sin \cos \tg (z kreską ukośną)
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot a funkcje trygonometryczne to \sin \cos \tg (z kreską ukośną)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Tożsamość trygonometryczna
Gdybyś jeszcze napisał jakie jest polecenie do zadania i sformułował jasno swój problem, to pewnie dałoby Ci się jakoś pomóc.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Tożsamość trygonometryczna
Trzeba uzasadnić że to wyrażenie jest równe 1. Miałem takie coś na sprawdzianie nie mogę się doliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Tożsamość trygonometryczna
Poradziłem sobie, to jednak było banalne dla tych którzy się męczą z podobnym zadaniem:
wystarczy rozpisać \(\displaystyle{ \tg( \frac{ \pi }{4} - \alpha )}\) z wzoru
\(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) a następnie porozpisywać odpowiednio ze wzorów na sumę i różnicę kątów. Ładnie się skraca z górą bo \(\displaystyle{ 2\cos ^{2} \alpha - 1 = \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha}\)
wystarczy rozpisać \(\displaystyle{ \tg( \frac{ \pi }{4} - \alpha )}\) z wzoru
\(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) a następnie porozpisywać odpowiednio ze wzorów na sumę i różnicę kątów. Ładnie się skraca z górą bo \(\displaystyle{ 2\cos ^{2} \alpha - 1 = \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha}\)