równanie sinusy i cosinusy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
DarKone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 30 lis 2009, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

równanie sinusy i cosinusy

Post autor: DarKone »

\(\displaystyle{ \sin x \cos 3 x + \cos x \sin 3 x = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

Edit:

Okej, już wiem jak to zrobić
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, o 18:35 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

równanie sinusy i cosinusy

Post autor: Lbubsazob »

Zauważ, że masz tu wzór redukcyjny:
\(\displaystyle{ \sin\left( x+y\right)=\sin x \cos y + \cos x \sin y}\)
ODPOWIEDZ