Równanie z wartością bezwzględną ctgx !

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
heaven
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2011, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 7 razy

Równanie z wartością bezwzględną ctgx !

Post autor: heaven »

Bardzo prosze o wskazówki z równaniem :
\(\displaystyle{ \left| \ctg x \right| = \ctg x + \frac{1}{ \sin x }}\)

starałam się zrobić z definicji wartości bezwzględnej, ale chyba w takim przypadku nie można.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, o 18:45 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Awatar użytkownika
kibic2503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 paź 2010, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie z wartością bezwzględną ctgx !

Post autor: kibic2503 »

napewno dobrze jest zadanie przepisane?
bo jeśli \(\displaystyle{ | \ctg x |= \ctg x}\) to wtedy nie zgodzi nam się lewa z prawą
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, o 18:46 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
heaven
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2011, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 7 razy

Równanie z wartością bezwzględną ctgx !

Post autor: heaven »

tak wszystko jest dobrze. nie mam pojęcia jak to mam zrobić .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie z wartością bezwzględną ctgx !

Post autor: piasek101 »

Dziedzina i przedziałami; dla ctg nieujemnego i oddzielnie dla ujemnego.
ODPOWIEDZ