Rozwiąż równanie. Problem z wynikiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 13 razy
Rozwiąż równanie. Problem z wynikiem.
Witam. Mam mały problem w moim rozumowaniu. Rozwiązuję zadanie typu np.
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha - cos ^{2} \alpha = \frac{1}{2}}\)
No i jest problem. W zależności od sposobu którym robię wychodzą różne wyniki.
1) sposób, korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ cos2 \alpha}\) i dochodzę do \(\displaystyle{ cos2 \alpha = - \frac{1}{2}}\)
2) sposób, korzystam z jedynki tryg. i mam \(\displaystyle{ sin \alpha = \pm \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Wyniki wychodzą dobre ale różnią się okresem, jeden ma \(\displaystyle{ 2k \pi}\) a drugi \(\displaystyle{ k \pi}\)
Gdzie robię błąd. Pomóżcie!!!
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha - cos ^{2} \alpha = \frac{1}{2}}\)
No i jest problem. W zależności od sposobu którym robię wychodzą różne wyniki.
1) sposób, korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ cos2 \alpha}\) i dochodzę do \(\displaystyle{ cos2 \alpha = - \frac{1}{2}}\)
2) sposób, korzystam z jedynki tryg. i mam \(\displaystyle{ sin \alpha = \pm \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Wyniki wychodzą dobre ale różnią się okresem, jeden ma \(\displaystyle{ 2k \pi}\) a drugi \(\displaystyle{ k \pi}\)
Gdzie robię błąd. Pomóżcie!!!
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, o 11:49 przez ThorvalD, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozwiąż równanie. Problem z wynikiem.
Pokaż w jaki sposób korzystasz z jedynki trygonometrycznej, to będzie można wskazać błąd.ThorvalD pisze:\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha - \cos ^{2} \alpha = \frac{1}{2}}\)
2) sposób, korzystam z jedynki tryg. i mam \(\displaystyle{ \sin \alpha = - \frac{1}{2}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 13 razy
Rozwiąż równanie. Problem z wynikiem.
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha = 1 - sin ^{2} \alpha}\) i podstawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozwiąż równanie. Problem z wynikiem.
Ale ja wiem czym jest jedynka trygonometryczna, naprawdę . Jeśli chcesz, żeby wskazano Ci błąd w rozwiązaniu, to musisz przedstawić całe rozwiązanie.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 13 razy
Rozwiąż równanie. Problem z wynikiem.
tam wkradł mi się jeden błąd w pierwszym poście więc poprawiłem -- 19 kwi 2011, o 11:52 --\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha - cos ^{2} \alpha = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha = 1 - sin ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha - 1 + sin ^{2} \alpha = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha = 1 - sin ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha - 1 + sin ^{2} \alpha = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha = \frac{3}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozwiąż równanie. Problem z wynikiem.
Teraz jest dobrze. W takim przedstaw wyniki w jednym i drugim sposobie, a potem przez analogię z przykładem:
\(\displaystyle{ \left\{ \frac{\pi}{2} + 2k\pi \ : \ k\in \mathbb{Z}\right\} \cup \left\{ \frac{3\pi}{2} + 2k\pi \ : \ k\in \mathbb{Z}\right\}=\left\{ \frac{\pi}{2} + k\pi \ : \ k\in \mathbb{Z}\right\}}\)
zastanów się dlaczego te wyniki się nie różnią.
Q.
\(\displaystyle{ \left\{ \frac{\pi}{2} + 2k\pi \ : \ k\in \mathbb{Z}\right\} \cup \left\{ \frac{3\pi}{2} + 2k\pi \ : \ k\in \mathbb{Z}\right\}=\left\{ \frac{\pi}{2} + k\pi \ : \ k\in \mathbb{Z}\right\}}\)
zastanów się dlaczego te wyniki się nie różnią.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 13 razy
Rozwiąż równanie. Problem z wynikiem.
dzięki za odpowiedź. powiem szczerze że nie wiem jakim cudem tego nie zauważyłem. najwidoczniej kilkugodzinne siedzenie przed książkami źle działa na mózg.
PS. tam u ciebie chyba powinno być \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)
PS. tam u ciebie chyba powinno być \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)