Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marek24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 lis 2010, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 10 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: marek24 »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ tg^{4}x-2 tg^{3}x -2 tg^{2}x +6tgx-3=0}\)
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: je?op »

zrób podstawienie \(\displaystyle{ t=tgx}\),
marek24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 lis 2010, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 10 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: marek24 »

Zamieniłem tgx na t, ale z tym wielomianem nic nie mogę dalej zrobić. Próbowałem zastosować twierdzenie o "wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych" (to znaczy sprawdzałem czy pierwiastkiem jest jakiś dzielnik wyrazu wolnego) i nic. Nie pasuje: 1; -1; 3 i -3.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: je?op »

1 jest pierwiastkiem,
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Psiaczek »

marek24 pisze:Zamieniłem tgx na t, ale z tym wielomianem nic nie mogę dalej zrobić. Próbowałem zastosować twierdzenie o "wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych" (to znaczy sprawdzałem czy pierwiastkiem jest jakiś dzielnik wyrazu wolnego) i nic. Nie pasuje: 1; -1; 3 i -3.
\(\displaystyle{ t^4-2t^3-2t^2+6t-3=(t-1)(t^3-t^2-3t+3)=(t-1)(t-1)(t^2-3)=(t-1)^{2}(t- \sqrt{3})(t+ \sqrt{3})}\)
ODPOWIEDZ