mnozenie sinusow z katami i cosinusow
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
mnozenie sinusow z katami i cosinusow
oblicz \(\displaystyle{ \sin44^\circ \cdot \cos46^\circ + \cos44^\circ \cdot \sin46^\circ}\)
jak to obliczyc?
jak to obliczyc?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, o 13:00 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot', stopnia - '^\circ'. .
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot', stopnia - '^\circ'. .
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
mnozenie sinusow z katami i cosinusow
\(\displaystyle{ \sin44 \cdot \cos46 + \cos44 \cdot \sin46 = sin\alpha \cdot cos\beta + cos\beta \cdot sin\alpha = sin(\alpha+\beta)}\)
Jeśli teraz nie rozumiesz,to nie jestem w stanie Ci pomóc.
Jeśli teraz nie rozumiesz,to nie jestem w stanie Ci pomóc.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
mnozenie sinusow z katami i cosinusow
Matematycy często wymyślają jakieś wzory, które zwykłym śmiertelnikom są niepotrzebne, a niektórzy cieszą się nimi jak dzieci. Jednym z takich wzorów jest
\(\displaystyle{ \sin(\alpha + \beta) = \sin \alpha \cos \beta + \cos \alpha \sin \beta}\)
Jest to wzór na sinus sumy kątów (co widać). Teraz w Twoim zadaniu łatwo zauważyć, że podane wyrażenie jest niczym innym, jak prawą stroną tego wzoru, a wykorzystując ten wzór możemy to łatwo obliczyć. Tyle.
\(\displaystyle{ \sin(\alpha + \beta) = \sin \alpha \cos \beta + \cos \alpha \sin \beta}\)
Jest to wzór na sinus sumy kątów (co widać). Teraz w Twoim zadaniu łatwo zauważyć, że podane wyrażenie jest niczym innym, jak prawą stroną tego wzoru, a wykorzystując ten wzór możemy to łatwo obliczyć. Tyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
mnozenie sinusow z katami i cosinusow
\(\displaystyle{ \sin (44 + 46 ) = \sin90}\)
i co to wszystko? i w tabeli znalezc kat odpowiadajacy sinusowi 90 ?
i co to wszystko? i w tabeli znalezc kat odpowiadajacy sinusowi 90 ?