Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xamrex
Użytkownik
Posty: 116 Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy
Post
autor: xamrex » 12 kwie 2011, o 21:10
Zadanie:
Drzewo rzuca cień o długości 21m. Oblicz wysokość drzewa, wiedząc że promienie słoneczne padają na płaszczyznę poziomą pod kątem 30.
Wynik podaj z dokładnością do 1m.
Zrobiłem sobie rysunek:(kolor zielony to drzewko)
2a=21
a=10,5
po zaokrągleniu a=11
A w odpowiedzi jest 12.
Gdzie zrobiłem błąd?
ares41
Użytkownik
Posty: 6499 Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy
Post
autor: ares41 » 12 kwie 2011, o 21:11
długość cienia to u Ciebie \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
xamrex
Użytkownik
Posty: 116 Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy
Post
autor: xamrex » 12 kwie 2011, o 21:17
No tak, już się długo uczę i potem sie takie głupie błędy robi ;D