w trojkacie prostokatny dlugosc krotsze przyprostokatnej jest rowna 10, a sin kata lezacego naprzeciwko tej przyprostokatnej jest rowny \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\) wyznacz dlugosc pozostalych bokow trojkata
tak sie zastanawiam czy nie bledu w zadaniu, bo sin to jest akurat na tym rysunku krotka przyprostokatna i naprzeciwk, ale dane sie nie zgadzaja
macie pomysl jak to rozwiazac?
wyznacz dlugosci pozostalych bokow trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
wyznacz dlugosci pozostalych bokow trojkata
sinus – stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciw tego kąta i długości przeciwprostokątnej
ok, ale 10 to u mnie przyprostoakna na przeciw a z danych w zdaniu wynika ze ta dlugosc ma 5
ok, ale 10 to u mnie przyprostoakna na przeciw a z danych w zdaniu wynika ze ta dlugosc ma 5
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznacz dlugosci pozostalych bokow trojkata
\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{13}= \frac{10}{c}}\)
i liczycz \(\displaystyle{ c}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{13}= \frac{10}{c}}\)
i liczycz \(\displaystyle{ c}\)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:04 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: instrukcja LaTeX-a punkt 2.7
Powód: instrukcja LaTeX-a punkt 2.7
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 23 kwie 2011, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznacz dlugosci pozostalych bokow trojkata
a=przyprostokątna naprzeciw alfy (10)
b=przyprostokątna przy alfie
c=przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{10}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{c} = \frac{5}{13}}\)
mnożymy na krzyż
\(\displaystyle{ 10 \cdot 13=c \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 130=5 \cdot c}\)
\(\displaystyle{ c=130:5}\)
\(\displaystyle{ c=26}\)
\(\displaystyle{ tw.Pitagorasa}\)
\(\displaystyle{ 26 ^{2} =10 ^{2} +b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 676=100+b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} =676-100}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} =576}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{576}}\)
\(\displaystyle{ b=24}\)
b=przyprostokątna przy alfie
c=przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{10}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{c} = \frac{5}{13}}\)
mnożymy na krzyż
\(\displaystyle{ 10 \cdot 13=c \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 130=5 \cdot c}\)
\(\displaystyle{ c=130:5}\)
\(\displaystyle{ c=26}\)
\(\displaystyle{ tw.Pitagorasa}\)
\(\displaystyle{ 26 ^{2} =10 ^{2} +b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 676=100+b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} =676-100}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} =576}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{576}}\)
\(\displaystyle{ b=24}\)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, o 12:28 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji tryg.
Powód: Poprawa zapisu funkcji tryg.