\(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{1}{2}}\)
Jak obliczac cos takiego?
Mozecie rozpisac szczegolowo? probowalam z wzorow redukcyjnych ale nie wychodzi mi.
Chce znac sposob, a nie wynik. Z gory dziekuje!
Łatwe, wzory redukcyjne.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 23:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Łatwe, wzory redukcyjne.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, o 21:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- thenighthawk4
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Łatwe, wzory redukcyjne.
W oparciu o wykres.
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2}}\) jest w tablicach. Wynosi \(\displaystyle{ 60^\circ = \frac{1}{3} \pi}\).
Teraz patrzysz, w którym miejscu funkcja przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\).
Jest to dokładnie \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi}\) w przedziale \(\displaystyle{ \langle 0; 2 \pi \rangle}\)
Rozwiązanie nieograniczone przedziałem będzie wynosić
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi + 2k \pi \wedge \frac{4}{3} \pi + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2}}\) jest w tablicach. Wynosi \(\displaystyle{ 60^\circ = \frac{1}{3} \pi}\).
Teraz patrzysz, w którym miejscu funkcja przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\).
Jest to dokładnie \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi}\) w przedziale \(\displaystyle{ \langle 0; 2 \pi \rangle}\)
Rozwiązanie nieograniczone przedziałem będzie wynosić
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi + 2k \pi \wedge \frac{4}{3} \pi + 2k \pi}\)