Witam,
Jest takie zadanie:
Wiedząc że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ \tg\alpha}\)
No i potrafię zrobić to zadanie Jeśli w tym trójkącie jest kąt PROSTY
Wtedy wychodzi \(\displaystyle{ \tg\alpha=0,5}\)
Ale przecież w poleceniu nie jest podane że w trójkącie jest kąt prosty.
Więc równie dobrze mógłby być to inny kąt. Mam rację?
Uploaded with
Każdy zakłada że jest to trójkąt z rys1.
Ale może równie dobrze być to trójkąt z rys2 i wtedy zadania nie da się rozwiązać tak?
Wyznacz ctg
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Wyznacz ctg
\(\displaystyle{ \sin ^ {2}x+ \cos ^ {2}x=1}\)
Podstaw za sin swoją wartość, wylicz \(\displaystyle{ \cos x}\) i masz gotowe ctg wtedy.
Podstaw za sin swoją wartość, wylicz \(\displaystyle{ \cos x}\) i masz gotowe ctg wtedy.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:04 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 34 razy
Wyznacz ctg
No to coś mi nie wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{5}{4}+ \cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ \cos^{2}=- \frac{1}{4}}\)
Jak coś w kwadracie może wyjść ujemne?
Gdzie się walnąłem w obliczeniach?
\(\displaystyle{ \frac{5}{4}+ \cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ \cos^{2}=- \frac{1}{4}}\)
Jak coś w kwadracie może wyjść ujemne?
Gdzie się walnąłem w obliczeniach?
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:08 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Wyznacz ctg
Źle podałeś przykład, przecież \(\displaystyle{ \sin x\in[-1;1]}\).
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:09 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 34 razy
Wyznacz ctg
No tak,
To z roztargnienia
Tak jest w przykładzie:
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
I po podstawieniu mamy:
\(\displaystyle{ \cos a= \frac{2 \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ \tg= \frac{ \sqrt{5} }{5} \cdot \frac{5}{2 \sqrt{5} }\\
\tg=0,5}\)
Dzięki
To z roztargnienia
Tak jest w przykładzie:
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
I po podstawieniu mamy:
\(\displaystyle{ \cos a= \frac{2 \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ \tg= \frac{ \sqrt{5} }{5} \cdot \frac{5}{2 \sqrt{5} }\\
\tg=0,5}\)
Dzięki
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:08 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: symbol mnozenia to \cdot, prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: symbol mnozenia to \cdot, prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Wyznacz ctg
\(\displaystyle{ \ctg x =\frac{ \cos x }{ \sin x }}\)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:08 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 23 kwie 2011, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz ctg
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{5} ^{2} +\cos \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{5} +\cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{5} =\cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2}= \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \sqrt{ \frac{4}{5} }= \frac{2 \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } = \frac{ \frac{ \sqrt{5} }{5} }{ \frac{2 \sqrt{5} }{5} }= \frac{ \sqrt{5} }{2 \sqrt{5} }= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{5} ^{2} +\cos \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{5} +\cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{5} =\cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2}= \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \sqrt{ \frac{4}{5} }= \frac{2 \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } = \frac{ \frac{ \sqrt{5} }{5} }{ \frac{2 \sqrt{5} }{5} }= \frac{ \sqrt{5} }{2 \sqrt{5} }= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=2}\)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:10 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a