Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \cos x^{\sqrt{|\cos x|-1}}\)
Zaczęłam od dziedziny
\(\displaystyle{ |\cos x|-1 \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ |\cos x|\geqslant 1}\)
\(\displaystyle{ |\cos x|=1}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi}\)
I nie wiem, co dalej
Wykres funkcji
Wykres funkcji
Poprawiam
Wykladnik zawsze rowny 0
\(\displaystyle{ (-1)^0 = 1}\)
\(\displaystyle{ 1^0 = 1}\)
Wykladnik zawsze rowny 0
\(\displaystyle{ (-1)^0 = 1}\)
\(\displaystyle{ 1^0 = 1}\)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, o 14:22 przez ostryo, łącznie zmieniany 1 raz.
Wykres funkcji
O dzięki
Tylko tak się zastanawiam..
Skoro \(\displaystyle{ |\cos x|=1}\), to czy wykładnik nie będzie zawsze 0? I wtedy \(\displaystyle{ f(x)}\) nie będzie zawsze przyjmować wartość 1?
Tylko tak się zastanawiam..
Skoro \(\displaystyle{ |\cos x|=1}\), to czy wykładnik nie będzie zawsze 0? I wtedy \(\displaystyle{ f(x)}\) nie będzie zawsze przyjmować wartość 1?