Zbadać okresowość funkcji :
1. \(\displaystyle{ f(x) = 2 sin (3x + 5), x R}\)
2. \(\displaystyle{ f(x) = 4 sin 3x + 3sin 4x, x R}\)
3. \(\displaystyle{ f(x) = sin^2 x}\)
4. \(\displaystyle{ f(x) = sin x^2}\)
5. \(\displaystyle{ f(x) = ft\{\begin{array}{l}1 dla x W\\0 dla x\in R-W\end{array}}\)
Okresowość funkcji
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Okresowość funkcji
3)
w punkcie x=0 osiąga wartość y=0 \(\displaystyle{ x\/in}(0;\frac{\pi}{2})}\) funkcja rośnie, w punkcie \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\) osiąga wartość \(\displaystyle{ y=1}\) a dalej \(\displaystyle{ x{\in}(\frac{\pi}{2};\pi)}\) funkcja maleje osiągając dla \(\displaystyle{ x=\pi}\) wartość \(\displaystyle{ y=0}\) historia się powtarza....
w punkcie x=0 osiąga wartość y=0 \(\displaystyle{ x\/in}(0;\frac{\pi}{2})}\) funkcja rośnie, w punkcie \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\) osiąga wartość \(\displaystyle{ y=1}\) a dalej \(\displaystyle{ x{\in}(\frac{\pi}{2};\pi)}\) funkcja maleje osiągając dla \(\displaystyle{ x=\pi}\) wartość \(\displaystyle{ y=0}\) historia się powtarza....
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Okresowość funkcji
1. f(x)=2sin(3x+5)
Funkcja jest okresowa; okresem jest \(\displaystyle{ T=\frac{2\pi}{3}}\)
Uzasadnienie:
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x+\frac{2\pi}{3})=2sin(3(x+\frac{2\pi}{3})+5)=2sin(3x+2\pi+5)= \\ =2sin(3x+5)=f(x)}\)
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 13:16 ]
2.\(\displaystyle{ T=2\pi \\ f(x+2\pi)=4sin(3(x+2\pi))+3sin(4(x+2\pi))= \\ =4sin(3x+6\pi)+3sin(4x+8\pi)=4sin3x+3sin4x=f(x)}\)
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 13:19 ]
3.
\(\displaystyle{ T=2\pi \\ f(x+2\pi)=sin^2(x+2\pi)=sin^2x=f(x)}\)
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 13:25 ]
4, 5 - Funkcje nie są okresowe.
Funkcja jest okresowa; okresem jest \(\displaystyle{ T=\frac{2\pi}{3}}\)
Uzasadnienie:
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x+\frac{2\pi}{3})=2sin(3(x+\frac{2\pi}{3})+5)=2sin(3x+2\pi+5)= \\ =2sin(3x+5)=f(x)}\)
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 13:16 ]
2.\(\displaystyle{ T=2\pi \\ f(x+2\pi)=4sin(3(x+2\pi))+3sin(4(x+2\pi))= \\ =4sin(3x+6\pi)+3sin(4x+8\pi)=4sin3x+3sin4x=f(x)}\)
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 13:19 ]
3.
\(\displaystyle{ T=2\pi \\ f(x+2\pi)=sin^2(x+2\pi)=sin^2x=f(x)}\)
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 13:25 ]
4, 5 - Funkcje nie są okresowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 12 razy
Okresowość funkcji
odnosnie 3. Czy T nie powinno byc rowne \(\displaystyle{ \pi}\)? Bo \(\displaystyle{ 2\pi}\) jest okresem funkcji sinus, a tutaj chodzi o \(\displaystyle{ sin^2 x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 12 razy
Okresowość funkcji
A jeszcze, jak bys mogl mi napisac jak dojsc do tego ze to \(\displaystyle{ \pi}\) a nie \(\displaystyle{ 2 \pi}\).... Bo doszedlem do tego sam logicznie-wykresowo, ale udowodnic to ja nie potrafie