Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
Hejka,
Powiedzcie mi, co zrobić jak np. w rozwiązaniu równania trygonometrycznego wychodzi mi, że
\(\displaystyle{ \sin x = - \frac{1}{2}}\) ??
Ile wynosi miara takiego kąta?
Powiedzcie mi, co zrobić jak np. w rozwiązaniu równania trygonometrycznego wychodzi mi, że
\(\displaystyle{ \sin x = - \frac{1}{2}}\) ??
Ile wynosi miara takiego kąta?
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
Z sinusoidy nie odczytam dokładnie,
A co mi daje informacja, że sinus jest nieparzysty?
Gdybyś mógł to napisz mi obliczenia/spostrzeżenia i miarę tego kąta.
A co mi daje informacja, że sinus jest nieparzysty?
Gdybyś mógł to napisz mi obliczenia/spostrzeżenia i miarę tego kąta.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, o 17:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
A sinus jakiego kąta jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ? A co oznacza, że funkcja jest nieparzysta?
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \sin30 = \frac{1}{2}}\)
ale mi chodzi o \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)
Mógłby mi ktoś w końcu pomóc? ...
ale mi chodzi o \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)
Mógłby mi ktoś w końcu pomóc? ...
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
\(\displaystyle{ f(x) = -f(-x)}\)
wzór jest taki, jednak zastosować do tego przypadku tą zależność nie umiem, gdybym umiała nie prosiła bym o pomoc (?)
wzór jest taki, jednak zastosować do tego przypadku tą zależność nie umiem, gdybym umiała nie prosiła bym o pomoc (?)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
\(\displaystyle{ f(x) = -f(-x) \Rightarrow f(-x)=-f(x)}\)
u Ciebie:
\(\displaystyle{ f(x)=\sin{x}}\)
u Ciebie:
\(\displaystyle{ f(x)=\sin{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
Możesz mi zapisać zwyczajnie obliczenia do tego przykładu co podałam + wynik...
Najlepiej tłumaczy się na przykładzie. Jeżeli zrobisz go zgodnie z Twoimi wskazówkami, to go załapie.
W przeciwnym razie, dalej tego nie czuje...
Najlepiej tłumaczy się na przykładzie. Jeżeli zrobisz go zgodnie z Twoimi wskazówkami, to go załapie.
W przeciwnym razie, dalej tego nie czuje...
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
Zgodnie z def. funkcji nieparzystej mamy:
\(\displaystyle{ \sin{(-30^{\circ})}=-\sin{30^{\circ}}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin{(-30^{\circ})}=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin{(-30^{\circ})}=-\sin{30^{\circ}}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin{(-30^{\circ})}=- \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
Mhm... a \(\displaystyle{ \cos i nus}\) jest funkcją parzystą?
czyli dlatego gdy \(\displaystyle{ \cos x = - \frac{1}{2}}\)
to \(\displaystyle{ x=120}\)
czyli dlatego gdy \(\displaystyle{ \cos x = - \frac{1}{2}}\)
to \(\displaystyle{ x=120}\)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:02 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 23 kwie 2011, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
nie wiem dokładnie ale chyba o to tu chodzi :
\(\displaystyle{ \sin x =- \frac{1}{2}}\)
szukamy w tablicach \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) taka liczba występuje w III i IV cwiartce
wtedy \(\displaystyle{ \sin x}\) moze byc (ten kąt) równy abo \(\displaystyle{ 210^\circ}\)albo \(\displaystyle{ 330^\circ}\)
\(\displaystyle{ \sin x =- \frac{1}{2}}\)
szukamy w tablicach \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) taka liczba występuje w III i IV cwiartce
wtedy \(\displaystyle{ \sin x}\) moze byc (ten kąt) równy abo \(\displaystyle{ 210^\circ}\)albo \(\displaystyle{ 330^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 20:00 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Miary kątów dla ujemnych wartości trygonometrycznych
Z sinusoidy można zobaczyć coś ciekawego i można wysnuć wnioski że skoro dla \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{6}}\) to \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) mamy dla \(\displaystyle{ \pi + \frac{ \pi }{6}}\) lub \(\displaystyle{ 2 \pi - \frac{ \pi }{6}}\)