Związki między funkcjami
Związki między funkcjami
Z czego wynika ten związek?
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha + \cos^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha + \cos^2\alpha = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Związki między funkcjami
\(\displaystyle{ \sin{\alpha} = \frac{a}{c}\\
\cos{\alpha} = \frac{b}{c}\\
\sin^2{\alpha} + \cos^2{\alpha} = \frac{a^2}{c^2} + \frac{b^2}{c^2} = \frac{a^2 + b^2}{c^2}}\)
Z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ a^2 + b^2 = c^2}\), czyli:
\(\displaystyle{ \sin^2{\alpha} + \cos^2{\alpha} = \frac{c^2}{c^2} = 1}\)
\cos{\alpha} = \frac{b}{c}\\
\sin^2{\alpha} + \cos^2{\alpha} = \frac{a^2}{c^2} + \frac{b^2}{c^2} = \frac{a^2 + b^2}{c^2}}\)
Z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ a^2 + b^2 = c^2}\), czyli:
\(\displaystyle{ \sin^2{\alpha} + \cos^2{\alpha} = \frac{c^2}{c^2} = 1}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Związki między funkcjami
Jak wiadomo z twierdzenia Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\) dzieląc obie strony tej równości przez \(\displaystyle{ c^{2}}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{c^{2}}+\frac{b^{2}}{c^{2}}=\frac{c^{2}}{c^{2}}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ (\frac{a}{c})^{2}+(\frac{b}{c})^{2}=1}\)
a przecież:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}=sin\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{b}{c}=cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\) dzieląc obie strony tej równości przez \(\displaystyle{ c^{2}}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{c^{2}}+\frac{b^{2}}{c^{2}}=\frac{c^{2}}{c^{2}}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ (\frac{a}{c})^{2}+(\frac{b}{c})^{2}=1}\)
a przecież:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}=sin\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{b}{c}=cos\alpha}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Związki między funkcjami
A tangens to jest co? \(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos }}\)
tak samo \(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
więc
\(\displaystyle{ tg\alpha ctg\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos }\cdot \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}=1}\)
tak samo \(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
więc
\(\displaystyle{ tg\alpha ctg\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos }\cdot \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}=1}\)
Związki między funkcjami
no tak, a jeśli te związki mam wykorzystywać potem w zadaniach to trzeba mniej więcej znać je na pamięć czy jak?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Związki między funkcjami
Wystarczy, że znasz "jedynkę" i sposób zapisania tangensa za pomocą sinusa/cosinusa, a resztę już można wyprowadzić, ale w przyszłości czekają Cię jeszcze wzory na sumę/różnicę i inne ciekawe