Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Samanta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 paź 2009, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 7 razy

Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.

Post autor: Samanta »

\(\displaystyle{ sin\left( 45 ^{\circ} + \alpha \right) = cos\left( 45 ^{\circ} - \alpha \right)}\)

Jeśli by ktoś mógł mi to wytłumaczyć, byłabym dozgonnie wdzięczna.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, o 13:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.

Post autor: ares41 »

wykorzystaj wzory na sinusa sumy i cosinusa sumy.
Samanta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 paź 2009, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 7 razy

Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.

Post autor: Samanta »

Właśnie próbowałam i mi wyjść nie chce.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.

Post autor: ares41 »

to pokaż jak liczysz, poszukamy błędu.
Samanta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 paź 2009, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 7 razy

Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.

Post autor: Samanta »

Dobra, rozpisałam to jeszcze raz i mi wyszła w końcu taka równość: \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{cos \beta *sin \beta } = \frac{cos \alpha }{cos \beta *sin \beta }}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha = 45stopni}\), więc udało się! Także dziękuję za fatygę
ODPOWIEDZ