rozwiązanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
rozwiązanie równania
dla jakich a należacych do (0,2pi) równanie \(\displaystyle{ \frac{x^{2}-1}{x^{2}+1}=2sina}\) ma rozwiązanie??
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ 2sin(a) = \frac{x^2-1}{x^2+1}}\)
\(\displaystyle{ 2sin(a)\cdot x^2+2sin(a)-x^2+1 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2(2sin(a)-1)+1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta\geq0 \rightarrow -4(2sin(a)-1) \geq 0}\)
\(\displaystyle{ sin(a) \leq \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ a\in(0; \frac{\pi}{6}>\cup}\)
\(\displaystyle{ 2sin(a)\cdot x^2+2sin(a)-x^2+1 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2(2sin(a)-1)+1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta\geq0 \rightarrow -4(2sin(a)-1) \geq 0}\)
\(\displaystyle{ sin(a) \leq \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ a\in(0; \frac{\pi}{6}>\cup}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy