Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marek24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 lis 2010, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 10 razy

Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: marek24 »

Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że:
\(\displaystyle{ \tg \alpha =2}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 19:55 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: cosinus90 »

Rozpisz \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sin \alpha}{ \cos \alpha}}\) i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej. Wykorzystaj informację dotyczącą miary kąta.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 19:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
bercik001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 23 kwie 2011, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: bercik001 »

\(\displaystyle{ \tg \alpha =2}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in \sphericalangle ostrych}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{2}{1}}\) mnożymy na krzyż

\(\displaystyle{ \sin \alpha =2\cos \alpha}\)

\(\displaystyle{ \sin ^{2}+\cos ^{2}\alpha =1}\)
\(\displaystyle{ (2\cos \alpha)^{2}+\cos ^{2}\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 4\cos ^{2}\alpha+\cos ^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ 5\cos ^{2}\alpha=1 \setminus :5}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =2\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =2 \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha = \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 19:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
ODPOWIEDZ