Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
Witam.
Mam problem z takim równaniem \(\displaystyle{ cos^{2}(2x- \frac{\pi}{4})=1}\)
Myślę nad czymś takim \(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\pi}{4})=-1}\) lub \(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\pi}{4})=1}\) ale jak później połączyć rozwiązanie ?
Mam problem z takim równaniem \(\displaystyle{ cos^{2}(2x- \frac{\pi}{4})=1}\)
Myślę nad czymś takim \(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\pi}{4})=-1}\) lub \(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\pi}{4})=1}\) ale jak później połączyć rozwiązanie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Rozwiąż równanie
Można też standardowo, przez podstawienie:
\(\displaystyle{ t=2x- \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} t=1}\)
\(\displaystyle{ t=k \pi}\) dla \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\)
i tak dalej...
\(\displaystyle{ t=2x- \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} t=1}\)
\(\displaystyle{ t=k \pi}\) dla \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\)
i tak dalej...
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Rozwiąż równanie
A jak rozwiążesz takie równanie?
\(\displaystyle{ x^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ x = 1}\) lub \(\displaystyle{ x = -1}\)
Analogicznie przykład z cosinusem.
\(\displaystyle{ x^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ x = 1}\) lub \(\displaystyle{ x = -1}\)
Analogicznie przykład z cosinusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
no dobra, ale jak podstawie to wychodzi \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{8}+ \frac{k\pi}{2}}\) i zostaje ten kwadrat to jak zrobię dla -1 i 1 to są dwa rozwiązania i się zatanawiam czy tu nie chodzi o to, że \(\displaystyle{ cos(-x)=cosx}\) bo w odpowiedziach mam tylko jedno rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Rozwiąż równanie
Właśnie te dwa rozwiązania i tak, i tak zwinęłyby się w to jedno rozwiązanie podane w książce.zrobię dla -1 i 1 to są dwa rozwiązania i się zatanawiam