Sprawdzić tożsamości
- brtk122
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3 razy
Sprawdzić tożsamości
Witam. Mam parę przykładów, których nijak nie jestem w s an i e zrobić. Inne mi się udało, ale w tych dochodzę do pewnych punktów i staję w miejscu. Proszę o pomoc. Wiem, że może nie chce się Wam pisać całych rozwiązań, ale proszę chociaż o wskazówki. Tylko proszę o wskazówki, a nie rzeczy w stylu równania na jedynkę trygonometryczną. Z góry dziękuję!
1) Zapisać w prostszej postaci
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha +\sin ^{3} \alpha}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin \alpha }-\cos \alpha \cdot \ctg \alpha}\)
3)udowodnić tożsamość
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\sin \alpha \cdot \tg ^{2} \alpha = \frac{\tg \alpha }{\cos \alpha }}\)
4)
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{\cos \alpha }{1-\sin \alpha }}\)
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc!
1) Zapisać w prostszej postaci
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha +\sin ^{3} \alpha}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin \alpha }-\cos \alpha \cdot \ctg \alpha}\)
3)udowodnić tożsamość
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\sin \alpha \cdot \tg ^{2} \alpha = \frac{\tg \alpha }{\cos \alpha }}\)
4)
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{\cos \alpha }{1-\sin \alpha }}\)
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2011, o 19:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Sprawdzić tożsamości
1. wylacz \(\displaystyle{ \sin\alpha}\) przed nawias
2.wylacz \(\displaystyle{ \frac1{\sin\alpha}}\) przed nawias
3. zapisz tangensy jako sinusy i cosinusy
4. pomnoz stronami przez mianowniki ulamkow
2.wylacz \(\displaystyle{ \frac1{\sin\alpha}}\) przed nawias
3. zapisz tangensy jako sinusy i cosinusy
4. pomnoz stronami przez mianowniki ulamkow
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Sprawdzić tożsamości
niezbyt umiem na to pytanie odpowiedziec. Gdybys mial np takie rownanie \(\displaystyle{ t^2+2t=0}\) to jak bys wylaczyl \(\displaystyle{ t}\) przed nawias?
- brtk122
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3 razy
Sprawdzić tożsamości
\(\displaystyle{ t(t+2)}\)
-- 6 kwi 2011, o 19:50 --
dzieki już wiem -- 6 kwi 2011, o 19:52 --a w drugim jak mogę wyłączyć to przed nawias, skoro to nie jest mnożenie a odejmowanie...
-- 6 kwi 2011, o 19:50 --
dzieki już wiem -- 6 kwi 2011, o 19:52 --a w drugim jak mogę wyłączyć to przed nawias, skoro to nie jest mnożenie a odejmowanie...
- brtk122
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3 razy
Sprawdzić tożsamości
niestety - nadal nie rozumiem w jaki sposób w tym konkretnym przykładzie mogę wyłączyć przed nawias. Czy mógłbyś wyświadczyć mi jeszcze jedną przysługę i to rozpisać?