\(\displaystyle{ \sin a+\sin b=\frac{\sqrt{5}}{2}}\)
Ile wynosi \(\displaystyle{ \cos a \cdot \cos b=...}\) ?
Jak to sprytnie zrobić?
zależności trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 110 razy
zależności trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2011, o 11:59 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 110 razy
zależności trygonometryczne
\(\displaystyle{ sina+sinb=2sin\frac{a+b}{2} \cdot cos(\frac{a-b}{2})}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}a+2sinasinb+sin^{2}b=4sin^{2}(\frac{a+b}{2})\cdot cos^{2}(\frac{a-b}{2})}\)
co dalej?
\(\displaystyle{ sin^{2}a+2sinasinb+sin^{2}b=4sin^{2}(\frac{a+b}{2})\cdot cos^{2}(\frac{a-b}{2})}\)
co dalej?