Rysowanie wykresu funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Rysowanie wykresu funkcji.

Post autor: BarSlo »

Witam.
Mam kila pytań.
Mam taką funkcje
\(\displaystyle{ f(x)=3-2|\cos x|}\)
No więc tak rysuję sobie normalnego cos i żeby uzyskać wartość bezwzględną to co mam pod osią ox odbijam, następnie biorę się za to -2 w przypadku 2 zwiększam jego wartości 2-krotnie i teraz pytanie jak mam -2 to zwiększam 2-krotnie i dobijam od osi OY czy obniżam o 2 w dół ? Bo mam rozwiązany jeden przykład \(\displaystyle{ f(x)=|1-\tg x|-2}\) to jak przy tg jest minus to jest odbity względem osi OY.
Jak to zrobić??
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2011, o 21:30 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa LaTeX-a: \cos, \tg
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Rysowanie wykresu funkcji.

Post autor: piti-n »

Nie. Jak jest minus przy \(\displaystyle{ \tg, \cos}\) to jest odbita wzgledeom osi \(\displaystyle{ OX}\)

\(\displaystyle{ f(x)=3-2|cosx|

Możemy przekształcić do postaci \(\displaystyle{ -2|\cosx|+3}\) a więc najpierw zajmij się wartością bezwzględną. Następnie obróć funkcję względem osi \(\displaystyle{ OX}\) i powiększamy wartości, a na końcu przesuń finkcję o 3 jednostki w góre}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2011, o 21:45 przez piti-n, łącznie zmieniany 1 raz.
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Rysowanie wykresu funkcji.

Post autor: BarSlo »

hmm rozumiem, a jak jest -2? to miejsce zerowe mam przy \(\displaystyle{ \cos}\) w \(\displaystyle{ \frac {\pi}{2}}\) to gdzie będzie teraz bo jakoś nie potrafię sobie tego odbić
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Rysowanie wykresu funkcji.

Post autor: piti-n »

miejsca zerowe pozostaną takie same. Największa i najmniejsza wartośc funkcji będzie 2 razy większa no i nie zapominając o tym co jest spwodowane tym minusem że tam gdzie funkcja przyjmowała wartości dodatnie tam teraz będzie przyjmowała ujemne a tam gdzie przyjmowała ujemne wartości teraz będzie przyjmowac dodatnie
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Rysowanie wykresu funkcji.

Post autor: BarSlo »

Dzięki zamykam.
ODPOWIEDZ