Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin x-\cos x=\frac{1}{3}}\) oblicz \(\displaystyle{ \sin^3x-\cos^3x}\).
czy moglibyście mi zasugerować sposób sprytniejszy od zwykłego podstawienia?
działania na funkcjach trygonometrycznych
działania na funkcjach trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2011, o 19:24 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex], [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
działania na funkcjach trygonometrycznych
dzieki wielkie!
-- 5 kwi 2011, o 20:44 --
przepraszam czy ktos mogłby mi wytlumaczyc jak z \(\displaystyle{ \left( a-b \right) \left( a ^{2} + \frac{2ab}{2} + b ^{2} \right)}\)przechodzimy do
\(\displaystyle{ \left( a-b \right) \left( 1+ \frac{a ^{2}+b ^{2}- \left( a-b \right) ^{2} }{2} \right) ?}\) z gory dziekuję.
-- 5 kwi 2011, o 21:08 --
?
-- 5 kwi 2011, o 20:44 --
przepraszam czy ktos mogłby mi wytlumaczyc jak z \(\displaystyle{ \left( a-b \right) \left( a ^{2} + \frac{2ab}{2} + b ^{2} \right)}\)przechodzimy do
\(\displaystyle{ \left( a-b \right) \left( 1+ \frac{a ^{2}+b ^{2}- \left( a-b \right) ^{2} }{2} \right) ?}\) z gory dziekuję.
-- 5 kwi 2011, o 21:08 --
?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2011, o 19:05 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
działania na funkcjach trygonometrycznych
\(\displaystyle{ a^2+b^2=1}\) - jedynka trygonometryczna, zostaje \(\displaystyle{ 1-\frac{2ab}{2}}\). Potem mamy \(\displaystyle{ 2ab=a^2+b^2-(a-b)^2}\).