6. wyznacz wszystkie wartości parametru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

6. wyznacz wszystkie wartości parametru

Post autor: olun »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ \sin2x+m\cos x=0}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ x\in[0, \pi]}\) trzy rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2011, o 19:43 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos, symbol przedzialu domknietego to \left[, \right]
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

6. wyznacz wszystkie wartości parametru

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ \sin(2x)=2\sin x\cos x}\) wylaczasz przed nawias i juz masz jedno rozwiazanie
ODPOWIEDZ